Windows 10 Installeren

10 dingen die u moet weten voor u Windows 10 installeert

Het is een mooie kans om u pc een opfrisser te geven, Microsofts aanbod van een gratis upgrade naar Windows 10. Maar er zijn wel een aantal zaken om op te letten, variërend van de geschiktheid van u systeem tot de privacy-implicaties.

Het downloaden van en upgraden naar Windows 10 heeft tot nog toe niet tot grote problemen geleid, althans niet tot problemen die tot grote koppen op websites hebben geleid. Daarbij kan een rol spelen dat de Windows Insiders eerst aan de beurt waren; die hadden als testers eerder al ervaring met proefversies van Windows 10. Maar er zullen zeker ook niet-testers zijn die de download hebben weten te forceren.

Er zijn in ieder geval een aantal zaken waar u op moet letten, wanneer u Windows 10 download en installeert:

Zorg voor actuele versies van Windows 7 of 8.1

  • Microsoft geeft Windows 10 alleen weg als u een rechtsgeldige licentie hebt op Windows 7 SP1 of 8.1. Als u bij Windows 7 Service Pack 1 nog niet geïnstalleerd hebt, of nog met Windows 8 werkt, moet u eerst updaten.
  • Windows 10 ondersteunt aanraakschermen, maar is niet beschikbaar voor kleinere tablets die onder Windows Phone draaien. De upgrade vanaf Windows Phone is nog niet klaar, dat duurt waarschijnlijk nog 2 of 3 maanden.
  • Ook de Windows RT-systemen vallen overigens buiten de boot.

Check vooraf de geschiktheid van uw systeem

In principe draait Windows 10 op alle systemen die Windows 7 aankunnen, met een 1 GHz-processor en 1 gigabyte geheugen, 16 gigabyte ruimte op de schijf, een scherm van 1024 bij 600 pixels en voor grafische verwerking DirectX9 met WDDM 1.0. Maar er kunnen problemen zijn met bepaalde applicaties of devicedrivers op u systeem. Het is daarom noodzakelijk om u pc te laten checken om problemen na de installatie te voorkomen waardoor de computer niet meer goed werkt.

Een schone installatie is makkelijk in gang te zetten

Bij een schone installatie krijg u een optimaal werkende pc. Windows 10 biedt 2 opties: het kan via het Instellingen-menu, via het Update & Beveiliging-ikoontje. Bij de optie Herstel (Recovery) kun u een reset starten. Het kan ook gedaan worden via het aanmaken van een ISO-bestand, waarmee u Windows 10 kunt starten vanaf een DVD-schijf of USB-stick. In dit geval is het wel nodig om eerst u pc te upgraden, zodat u productactiveringssleutel van Windows 7 of 8.1 gekoppeld wordt aan u kopie van Windows 10. Nadeel van eens schone installatie is natuurlijk, dat het meer werk oplevert. Instellingen, bestanden en software van derden worden gewist. Zoek dus eerst uit hoe u die software weer kunt installeren, en kijk na of u alle benodigde informatie en activeringssleutels nog hebt. En maak back-ups van bestanden die u niet kwijt wilt raken. U loopt ook het risico dat door de pc-leverancier geïnstalleerde handigheidjes, zoals een DVD-brander, verdwijnen. Als u geen installatiedisk hebt gekregen bij u pc en aan dergelijke hulpmiddelen gehecht bent, moet u natuurlijk uitzoeken of u ze terug kan kan krijgen. Houd er ook rekening mee dat Edge bij een schone installatie uw standaard browser wordt, en dat Microsoft het lastiger heeft gemaakt om een andere browser tot standaard te maken.

Microsoft vervangt incompatibele antivirussoftware automatisch

Als de antivirussoftware op uw pc Windows 10 nog niet ondersteunt, wordt deze bij de upgrade automatisch verwijderd. Microsoft installeert dan ter vervanging Microsoft Defender, niet de meest krachtige en beste antivirusoplossing op de markt.

U geeft ook dingen op

Windows 10 kent geen Media Center, en er is tot de eerste update ook geen DVD-speler aan boord. Daar moet u dus alternatieven voor zoeken, als u voor die functionaliteit gebruik maakt van Microsoft-software. De Windows 7-desktopgadgets verdwijnen, en de placeholder-functionaliteit van Windows 8.1 wordt vervangen door een door velen wat minder gewaardeerde synchronisatiefunctie.

Uw privégegevens blijven niet alleen op uw PC

Windows 10 brengt enkele veranderingen in de omgang met u data waar u rekening mee moet houden. Zo worden gegevens automatisch gesynchroniseerd met de cloudopslag als u inlogt met een Microsoft-account, en genereert Windows 10 automatisch een unieke identificatiecode voor advertentiedoeleinden. Die kun u overigens wel uitschakelen via het Instellingen-menu, maar standaard staan ze aan. Wanneer u gebruik maakt van de optie de bestanden op u apparaat te versleutelen, slaat Microsoft automatisch de sleutel op op zijn cloudopslagdienst OneDrive. Daarbij moet u zich realiseren dat Microsoft zijn verantwoordelijkheid ten aanzien van het beschermen van die data wat losjes definieert in de nieuwe voorwaarden bij zijn diensten, die op 1 augustus in werking treden.

PC-Hulp Hoorn inschakelen voor hulp nodig bij het installeren of upgraden naar Windows 10 kan op twee manieren:

  • U kunt het directe nummer 0229 820 300 bellen; op werkdagen van 08.30 tot 17.30
  • U kunt het reparatie-aanvraagformulier op deze website invullen. Wij nemen dan contact op met u.

Contact

    DhrMevr