Windows XP Vervangen

Op 8 april 2014 is Microsoft gestopt met het bijwerken van Windows XP. Dan wordt het besturingssysteem onveilig. Wat te doen als je nog XP hebt? Microsoft, de maker van Windows, stopt vanaf april 2014 met het dichten van lekken in Windows XP, een inmiddels 12 jaar oud besturingssysteem. Een lek of kwetsbaarheid in het XP-systeem kan misbruikt worden om kwaadaardige programma’s op de pc te installeren. Dat kan vrij eenvoudig gaan door een besmetting via een video-afspeelprogrammaatje, of zelfs een reclame banner in een ‘normale’ website. De kans bestaat dat criminelen vervolgens persoonlijke gegevens proberen te onderscheppen en je bankrekening proberen te plunderen. Ook kan je besmette pc onderdeel worden van een botnet; een groep computers die misbruikt wordt voor het aanvallen van websites of het versturen van spam.

Wat moet je doen als je nog XP gebruikt?
Zeker als je veilig wilt blijven internetten (en wie wil dat niet) zul je op een ander besturingssysteem moeten overstappen.

Wat zijn de alternatieven voor XP?
In de overstap naar een ander besturingssysteem zijn er 2 mogelijkheden:

Optie 1: Een nieuwe computer kopen: 
Eigenlijk is dit de meest voor de hand liggende optie: de oude XP-pc van het internet loskoppelen en een nieuwe computer aanschaffen. Welke te kiezen?

Windows-pc
Op vrijwel iedere nieuwe Windows-pc (vanaf zo’n €400) staat Windows 8.1. Met een usb-stick (€20) of externe harde schijf (€80) zet je belangrijke bestanden over van de oude op de nieuwe pc. Als je nog een los beeldscherm hebt van de oude pc, kun je dat zowel op een nieuw computerkastje (desktop) aansluiten als op een nieuwe laptop (hier als tweede beeldscherm). Oude Windows-software is niet altijd onder Windows 8.1 aan de praat te krijgen, randapparatuur zoals printers meestal wel. Duurdere Windows 8-pc’s kunnen met een aanraakscherm zijn uitgerust, maar deze overtuigen nog niet.

Apple-computer
Deze zijn zeer veilig en gebruiksvriendelijk, maar duur (vanaf €1000). Bestaande Windows-software is niet eenvoudig werkend te krijgen, randapparatuur zoals printers meestal wel, mits er stuurprogramma´s voor beschikbaar zijn.

Tablet
De tablet als alternatief voor de klassieke pc is sterk in opkomst. Vanaf ongeveer €500 heb je een goede zoals de iPad. Een goed kleiner model is de Nexus 7 van €250. De Microsoft Surface 2 (€450) heeft uitstekende hardware maar er zijn – afgezien van goede kantoor-apps – minder apps voor beschikbaar. Een tablet is gebruiksvriendelijker dan de pc omdat de vingerbediening op het scherm intuïtiever werkt dan het geschuif met de muis en het klikken in allerlei ingewikkelde menu´s. Digibeten voelen zich dan ook snel thuis op een tablet. Ook kun je veel makkelijker toepassingen installeren in de vorm van apps.
Een nadeel van een tablet is dat je printers niet (direct) kunt aansturen en dat een toetsenbord ontbreekt. Je kunt wel een los exemplaar aankoppelen (ongeveer €80). Windows-software kun je helaas niet (her)gebruiken en voor de jaarlijkse belastingaangifte moet je op zoek naar een veilige pc, want daar is nog geen app voor. Voor een tablet is een draadloos netwerk in huis wel een must. Zie ook onze uitgebreide tablettest.

Optie 2: Windows upgraden: 
Handige computergebruikers kunnen kijken of zij de Windows XP-software op de pc kunnen vervangen (upgraden) door een nieuwe versie: Windows 7 of Windows 8.1 (beide versies kosten zo’n €120). In de praktijk is een Windows-upgrade vaak niet mogelijk (of niet de beste optie), omdat de pc op leeftijd er te traag voor is, of omdat er voor de cruciale componenten in de pc (moederbord, videokaart) geen Windows 7/8-stuurprogramma’s zijn. Ook kost het installeren uren (puzzel)werk en bestaat de kans dat je per ongeluk je eigen gegevens overschrijft.

 


contact

    DhrMevr