Contact

HDD vs. SSD – welke keuze?

In dit stuk kijken we naar de levensduur van data op HDD en SSD. Er wordt van uitgegaan dat een SSD zonder stroom zeker 10 jaar houdt, maar met opslagtechniek TLC (Triple Level Cell) kunnen data al na een paar maanden achteruitgaan.

Fysieke defecten
Het is belangrijk te benadrukken dat het onmogelijk is te bepalen hoelang een harde schijf meegaat, omdat de temperatuur, vochtigheidsgraad, bewaarmethode en behandeling van grote invloed zijn. Gedurende het eerste kwartaal van dit jaar hebben we de cijfers vergeleken van 2000 HDD/SSD-opdrachten, en in 30% van de gevallen ging het om een probleem ten gevolge van fysieke schade. De traditionele harde schijf is een elektromagnetisch apparaat met bewegende onderdelen, wat deze soort gevoelig maakt voor val- en stootschade. Tegenwoordig zijn veel moderne schijven echter toch duurzamer omdat ze berekend zijn op mobiele apparatuur en mobiel gebruik. Lees- en schrijfkoppen zijn schokbestendiger dankzij technologie en sensoren voor free fall terwijl de schijf draait. Ook al is een SSD solide doordat er geen bewegende onderdelen zijn, is NAND-techniek ingewikkelder en leidt het tot andere soorten dataverlies dan die als gevolg van val- en stootschade.

Wat gebeurt er als we de schijven gewoon laten liggen?
Het is niet zo dat een harde schijf het onder ideale opbergomstandigheden altijd blijft doen. De opgeslagen gegevens zullen langzamerhand afbrokkelen omdat kleine magnetische bits van polariteit veranderen en bit errors veroorzaken. Een HDD zal echter langzamer verslechteren dan een SSD met NAND-flashgeheugen, afhankelijk van de soort opslagtechniek. Er wordt van uitgegaan dat een SSD zonder stroom zeker 10 jaar houdt, maar met opslagtechniek TLC (Triple Level Cell) kunnen data al na een paar maanden achteruitgaan.

Dataverlies bij NAND in gebruik
Het is bekend dat de geheugencellen van een SSD slijten als ernaar geschreven wordt. Goede SSD’s hebben een refresh-functie voor het herstellen van de opgeslagen data in geheugencellen die slechts weinig gelezen worden en waarin weinig wordt opgeslagen. Sommige locaties van het geheugen zijn gereserveerd voor firmware die elke keer dat de schijf wordt opgestart gelezen wordt; andere delen van het geheugen worden niet vaak gelezen. Ook al wordt het probleem met celslijtage door producenten aangepakt door voor firmware minder kwetsbare geheugencellen te gebruiken, zal een SSD toch als gevolg van firmwarefouten crashen als er te veel bit errors voorkomen.

En hoe zit het dan met HDD?
Wij hebben altijd al met traditionele harde schijven gewerkt, en nog steeds starten we 20 jaar oude harde schijven zonder problemen op.

Opbergomstandigheden
Voor normaal gebruik in laptops of in mobiele apparatuur spelen de volgende factoren geen grote rol, maar voor servers en grotere opslagsystemen zijn de invloeden van buitenaf van groot belang. Vocht met als gevolg oxidatie en corrosie is de ergste vijand van beide soorten schijven, terwijl een hoge temperatuur een slechtere invloed heeft op een SSD dan op een HDD.

Reden tot zorg?
Er is waarschijnlijk geen reden je zorgen te maken over je computergebruik. Wij zeggen altijd dat er maar twee soorten mensen zijn: diegenen die hun gegevens al eens verloren zijn en diegenen die dit nog staat te wachten, maar een weloverwogen gebruik en opbergwijze van je apparatuur zal je data vermoedelijk beschermen. Mobiele toestellen en externe schijven zijn wel kwetsbaarder voor val- en stootschade.

Indien u het vermoeden heeft dat uw harde schijf defect is of indien u wilt weten wat de conditie van de harde schijf is dan kunnen wij dit voor u nakijken. Indien nodig kunnen wij ook al uw data van uw harde schijf overzetten op een nieuwe harde schijf, hetzij HDD of SSD.


contact

  DhrMevr

  WEBSITES

  LAATSTE NIEUWS

  Amerikaanse senator wil verplichte adblocker voor overheidsnetwerken

  De Amerikaanse senator Ron Wyden wil dat alle federale overheidsinstanties in de VS worden verplicht om advertenties te ... >>>

  Europese Unie beschuldigt Rusland van cyberaanvallen tegen politici

  De Europese Unie heeft Rusland beschuldigd van cyberaanvallen tegen politici en het ondermijnen van democratische waarden en ... >>>

  Chinese centale bank verklaart alle cryptotransacties illegaal

  De Chinese overheid heeft vandaag alle financiële transacties waarbij cryptovaluta betrokken zijn illegaal verklaard en een ... >>>

  Microsoft stopt met Basic Authentication in Exchange Online in oktober 2022

  Microsoft stopt op 1 oktober 2022 met Basic Authentication in Exchange Online, wat inhoudt dat er geen gebruik meer kan worden ... >>>

  Politiecamera die vasthouden smartphone herkent betrapt 85 automobilisten

  Een door de politie ontwikkelde camera die herkent of bestuurders een smartphone of ander apparaat vasthouden heeft bij ... >>>

  PC-Hulp Hoorn