Windows Upgraden

Op 15 januari 2020 is Microsoft gestopt met het bijwerken van Windows 7, daarmee wordt het besturingssysteem onveilig. Wat te doen als je nog Windows 7 hebt? Een lek of kwetsbaarheid in het niet ondersteunde Windows 7 systeem kan misbruikt worden om kwaadaardige programma’s op de pc te installeren. Dat kan vrij eenvoudig gaan door een besmetting via een video-afspeelprogrammaatje, of zelfs een reclame banner in een ‘normale’ website. De kans bestaat dat criminelen vervolgens persoonlijke gegevens proberen te onderscheppen en je bankrekening proberen te plunderen. Ook kan je besmette pc onderdeel worden van een botnet; een groep computers die misbruikt wordt voor het aanvallen van websites of het versturen van spam.

Wat moet je doen als je nog Windows 7 gebruikt?

Zeker als je veilig wilt blijven internetten (en wie wil dat niet) zul je naar Windows 10 of 11 moeten overstappen.

Wat zijn de alternatieven voor Windows 7?

In de overstap naar een ander besturingssysteem zijn er 2 mogelijkheden:

Optie 1: Een nieuwe computer kopen:

Eigenlijk is dit de meest voor de hand liggende optie: de oude Windows 7 computer van het internet loskoppelen en een nieuwe computer aanschaffen. Welke te kiezen?

Optie 1: Windows Desktop / Laptop

Op vrijwel iedere nieuwe Windows computer (vanaf zo’n € 400) staat Windows 10 of 11. Met een usb-stick (€ 20) of externe harde schijf (€ 80) zet je belangrijke bestanden over van de oude op de nieuwe pc. Als je nog een los beeldscherm hebt van de oude pc, kun je dat zowel op een nieuw computerkastje (desktop) aansluiten als op een nieuwe laptop (hier als tweede beeldscherm). Oude Windows-software is niet altijd onder Windows 10 aan de praat te krijgen, randapparatuur zoals printers meestal wel.

Optie 2: Windows Upgraden

Handige computergebruikers kunnen kijken of zij de oude Windows software op de pc kunnen vervangen (upgraden) door een nieuwe versie: Windows 10 of 11 (beide versies kosten zo’n € 85 – 100 euro). In de praktijk is een Windows-upgrade vaak niet mogelijk (of niet de beste optie), omdat de pc op leeftijd er te traag voor is, of omdat er voor de cruciale componenten in de pc (moederbord, videokaart) geen Windows 7/8-stuurprogramma’s zijn. Ook kost het installeren uren (puzzel)werk en bestaat de kans dat je per ongeluk je eigen gegevens overschrijft.


contact

    DhrMevr