Contact

Windows XP Vervangen

Op 8 april 2014 is Microsoft gestopt met het bijwerken van Windows XP. Dan wordt het besturingssysteem onveilig. Wat te doen als je nog XP hebt? Microsoft, de maker van Windows, stopt vanaf april 2014 met het dichten van lekken in Windows XP, een inmiddels 12 jaar oud besturingssysteem. Een lek of kwetsbaarheid in het XP-systeem kan misbruikt worden om kwaadaardige programma’s op de pc te installeren. Dat kan vrij eenvoudig gaan door een besmetting via een video-afspeelprogrammaatje, of zelfs een reclamebanner in een ‘normale’ website. De kans bestaat dat criminelen vervolgens persoonlijke gegevens proberen te onderscheppen en je bankrekening proberen te plunderen. Ook kan je besmette pc onderdeel worden van een botnet; een groep computers die misbruikt wordt voor het aanvallen van websites of het versturen van spam.

Wat moet je doen als je nog XP gebruikt?

Zeker als je veilig wilt blijven internetten (en wie wil dat niet) zul je op een ander besturingssysteem moeten overstappen.

Wat zijn de alternatieven voor XP?

In de overstap naar een ander besturingssysteem zijn er 2 mogelijkheden:

Optie 1: Een nieuwe computer kopen: 

Eigenlijk is dit de meest voor de hand liggende optie: de oude XP-pc van het internet loskoppelen en een nieuwe computer aanschaffen. Welke te kiezen?

Optie 1: Windows Desktop / Laptop

Op vrijwel iedere nieuwe Windows computer (vanaf zo’n € 400) staat Windows 8.1. Met een usb-stick (€ 20) of externe harde schijf (€ 80) zet je belangrijke bestanden over van de oude op de nieuwe pc. Als je nog een los beeldscherm hebt van de oude pc, kun je dat zowel op een nieuw computerkastje (desktop) aansluiten als op een nieuwe laptop (hier als tweede beeldscherm). Oude Windows-software is niet altijd onder Windows 8.1 aan de praat te krijgen, randapparatuur zoals printers meestal wel. Duurdere Windows 8-pc’s kunnen met een aanraakscherm zijn uitgerust, maar deze overtuigen nog niet. Zie ook onze uitgebreide laptoptest.

Optie 2: Windows Upgraden

Handige computergebruikers kunnen kijken of zij de Windows XP-software op de pc kunnen vervangen (upgraden) door een nieuwe versie: Windows 7 of Windows 8.1 (beide versies kosten zo’n € 120). In de praktijk is een Windows-upgrade vaak niet mogelijk (of niet de beste optie), omdat de pc op leeftijd er te traag voor is, of omdat er voor de cruciale componenten in de pc (moederbord, videokaart) geen Windows 7/8-stuurprogramma’s zijn. Ook kost het installeren uren (puzzel)werk en bestaat de kans dat je per ongeluk je eigen gegevens overschrijft.


contact

DhrMevr

ONS ADRES

 

Click to open a larger map

klik op de foto voor een grotere kaart

De Oude Veiling 78a, 1689 AD ZWAAG
T. 0229 820 300     •    M. 06 470 83 470

OPENINGSTIJDEN
Maandag08:30 - 17:30
Dinsdag08:30 - 17:30
Woensdag08:30 - 17:30
Donderdag08:30 - 17:30
Vrijdag08:30 - 17:30
Zaterdag08:30 - 13:00

WEBSITES